Plesnivé ovoce a zelenina, tvrdé pečivo nebo různé přílohy, které leží v lednici už delší dobu. To vše končí v odpadkovém koši a následně komunálním odpadu. Stále více měst po celé republice si proto pořizuje popelnice na gastroodpad nebo použité oleje a umožňuje svým obyvatelům třídit i tuto surovinu. Hlavní město Praha není výjimkou a proto spustí pilotní projekt na svoz gastroodpadu pro domácnosti. Projektu se bude zatím účastnit osm městských částí. Jde o službu, kterou bude v režimu in-house realizovat akciová společnost Pražské služby, která pod hlavní město spadá.
„Předpokládaná cena je kolem dvou milionů korun. Bude trvat asi 1,5 roku. Ze zjištěných dat potom budeme vycházet v rámci zavedení celopražského svozu gastroodpadu. Jedná se vlastně o kuchyňské zbytky,“ vysvětluje náměstkyně primátora hlavního města Prahy Jana Komrsková (Piráti).
Město zatím nemá příliš možností, jak gastroodpad zpracovávat. Bioplynová stanice s navazujícími rozvojovými pozemky v Chrástu u Poříčan se totiž zatím stále pro tyto potřeby upravuje. Do té doby musí Praha hledat alternativní řešení. Bude ho tak svážet do jiných bioplynových stanic, například do Mladé Boleslavi, která se nedávno otevřela a kde mají Pražské služby uzavřený platný kontrakt. Do nového projektu se zatím zapojilo celkem osm městských částí.
„Bude to fungovat v těch rodinných zástavbách, takzvanou sdílenou popelnicí a abych byla přesná, jde o tyto městské části: Běchovice, Dolní Počernice, Dubeč, Koloděje, Kolovraty, Klánovice, Nedvězí a Újezd nad Lesy,“ uzavírá náměstkyně primátora hlavního města Prahy Jana Komrsková (Piráti).
Cílem je, aby bioplynové stanice posléze proměnily gastroodpad na bioplyn. Ten by posléze mohl být po úpravě na biometan předán přímo do plynové sítě a využíván například pro pohon nákladních aut městských společností. Vedle toho vznikne zároveň digestát, který je využíván jako hnojivo.