WandP

Uprostřed Kozího plácku se šlapalo zelí


Na Kozím plácku v Praze 1 započala v úterý 10. října Lovecká sezóna! Návštěvníci se zde mohli těšit na tradiční lovecké menu - jako je krkonošská kulajda, zvěřinový guláš, klobásky, paštika a mnoho dalších. Kromě chutného menu nechyběla ani živá hudba nebo dětská dílna. A konalo se tu i něco navíc. To se dozvíte v naší reportáži.

 V samém srdci Prahy 1 se na Kozím plácku už po osmé sešli myslivci, aby tu už jako tradičně předvedli plody ze svých lovů. Ty zpracovala známá restaurace Katr, která se nachází hned přes ulici a servírovala se tu výborná kulajda, zvěřinové klobásky, paštika a také samozřejmě zvěřinový guláš.

Jakub Řičica: "Pozdní zelí, nemůže to být ranný, je to to pozdní. Tady ho nakrouháme na krouhači. Osolíme, okmínujeme. Pak ho přidáváme tady našim šlapačkám, které to ušlapou. Tak, aby to bylo krásně prokřehlí. Aby to už pouštělo tu šťávu. V této fázi se to předává do kameninové nádoby a ještě se to pěchuje a vybírá se ta přebytečná šťáva, aby ji tam nebylo nikdy moc."

geroiš

Janka Kellerová: "Počasí je naprosto skvělé. Oproti včerejšku jsme se všichni báli, že tady budeme s deštníky. Dneska je prostě nádherně prodloužilo babí léto. Takže jsme za to vděční a přišlo strašně moc lidí. Děti si to moc užili, takže bezvadný. Za mě za jedna."

Martina Neoralová : "Já si osobně myslím, že největší gro je v tom, že opravdu největší kusy masa ve zvěřinové guláši, jsou vlastně to nejlepší co může být. Ta chuť, která vlastně podmaní té zvěřině , by měla být výrazná v tom mase. A ty větší kusy prostě tomu dávají to kouzlo. Tím pádem potom ten guláš je úžasný."

geroiš  

Kdekdo by si řekl, že takové šlapání zelí není přeci žádná věda, opak je ale pravdou. I tahle zdánlivě jednoduchá činnost má svoje pravidla.

Janka Kellerová: "Dneska je to o tom, že tady šlapeme zelí. To je naše hlavní atrakce. To zelíčko potom tady i zpracováváme a třeba na jaře ho máme v naší zelňačce. A máme tady krásnou dětskou dílnu, na téma podzim. Děti malují listy, malují na kaštany, malují na zvířátka. Je toho strašně moc. Máme tady úžasnou kapelu. Máme tady nádherné víno od firmy Víno. víno. víno."  

Samozřejmě je důležité zelí v průběhu kvašení kontrolovat. Na výsledném produktu si můžeme pochutnat tak zhruba za měsíc a půl. Důležité je dát potom zelí do chladu, aby se zastavilo mléčné kvašení a vydržela nám takhle pochoutka přes celou zimu.

Pro televizi Praha Veronika Kuželková

Sdílet:

Více od Veronika Kuželková