SevEn

Školní jídelna nemusí být jen „UHO“. Ta v Otrokovicích servíruje dětem světové chutě


Stravování ve školní jídelně v současné době nemusí být jen „UHO“, tedy z dřívějších dob nechvalně známá univerzální hnědá omáčka. Například kuchařky ze školní jídelny při ZŠ Mánesova v Otrokovicích ukazují, že jídelňácká“ strava může být přímo kulinářským zážitkem! Svým strávníkům totiž pravidelně servírují zdravá, vyvážená a především chutná jídla.
 

Aktuálně kuchařky připravily Týden zahraniční kuchyně, díky kterému mají děti možnost ochutnat tradiční pokrmy z různých koutů světa. V pondělí se servírovaly speciality z Indie, v úterý se vařilo podle finských receptů, ve středu se podávala marocká kuchyně, ve čtvrtek thajská a na závěr týdne se strávníci podívají do Srbska. Na jídelníčku se objevují autentické pokrmy jako houbová polévka z lišek, marocké kuřecí kousky s citronovým kuskusem nebo thajská kokosová polévka.

 

Chceme ukázat, že stravování může být nejen zdravé a vyvážené, ale i pestré a chutné. Inspirujeme se světovou kuchyní, zkoušíme nové recepty a hledáme způsoby, jak oživit jídelníček. A to nás opravdu baví. Samozřejmě je to hlavně o kuchařkách, kterým patří obrovský dík a respekt za jejich práci při tvorbě jak jídelníčků, tak především jídel samotných,“ říká vedoucí školní kuchyně Lenka Chrastinová.
 

Jídla cizích zemí ale nejsou jedinou inspirací. Jídelna se nebojí přizvat ke spolupráci ani zkušeného šéfkuchaře. Pozvání ke společnému vaření přijal Oskar Klanert, kterého diváci znají z ranního pořadu Dobré ráno na ČT2. Oskar Klanert, který nasbíral zkušenosti v prestižních restauracích v Německu i Česku, dnes působí jako šéfkuchař a spolumajitel restaurace Na Humpolce.
 

V Otrokovicích se společně s kuchařkami jídelny věnovali marocké kuchyni.

 

Udělali jsme Hariru, což je tradiční marocká polévka, ve které jsou obsaženy luštěniny i zelenina. Hlavním chodem byly marocké kuřecí kousky s citronovým kuskusem a zeleninový marocký salát,“ doplnila Lenka Chrastinová. 
 

Ve školní jídelně ZŠ Mánesova se stravuje téměř tisícovka lidí a denně se zde uvaří přibližně 650 obědů. Náročné je zkoordinovat i samotný výdej jídel, který probíhá pouhých 150 minut, což znamená, že kuchařky musí vydat 4 - 5 obědů během jediné minuty.
 

Přesto je práce baví a jsou kreativní. Na spokojenosti jim pak přidávají vrácené prázdné talíře a pochvaly malých i velkých strávníků.


Foto: Město Otrokovice

Sdílet:

Více od Kateřina Nosková