Matrix Media
author image
Plzeň

Publikováno 11. 11.

Splněný slib, trenér Plzně rozvezl obědy zdravotníkům


Sedm nemocnic a do každé 125 tříchodových menu. Česká hokejová reprezentace a její partner Škoda auto podpořili netradiční formou zdravotníky, kteří denně bojují s pandemií koronaviru v nemocničních zařízeních. Před turnajem Karjala ve Finsku padlo rozhodnutí, že za každý vstřelený český gól se zajistí obědová menu pro jednu z vybraných nemocnic. Branek vstřelili čeští hráči pět, finální počet nemocnic se pak ještě navýšil na sedm. O tom, do kterých zařízení se jídlo rozveze, hlasovali fanoušci, součástí každého balíčku byly také dresy hokejové reprezentace.


„Tohle je alespoň malé poděkování za to, co pro celý národ tihle lidé dělají a jak těžkou dobu teď prožívají,“ prohlásil Jaroslav Špaček, bývalý obránce a jeden z asistentů u českého národního týmu. V úterý 10. listopadu osobně předal obědy na covidovém oddělení Fakultní nemocnice Plzeň.


Co se podávalo?
Do všech nemocnic se rozváželo z restaurace U Matěje v Praze, kde je šéfkuchařem Jan Punčochář, známý z pořadu MasterChef. Podávala se polévka, segedínský gulaš a jako moučník štrůdl. Já jsem předal obědy v Plzni na borech, Filip Pešán s Petrem Nedvědem v Liberci, další nemocnice byly v Praze či Mladé Boleslavi.


Už jste v minulosti navštívil restauraci U Matěje?
Nebyl jsem tam, ale chystám se, hned jak to půjde. MasterChefa docela sleduji, už jsem byl v Olomouci u dalšího šéfkuchaře Přemysla Forejta. Takže až se restaurace zase otevřou, do Prahy vyrazím.


Když jsme u toho, jak jste na tom s vařením vy?
Já griluji! V kuchyni toho moc nenadělám... (smích) Paní mi všechno připraví, já si pak v létě stoupnu za gril a všechno udělám. Jinak nejsem kuchař, ještě tak nakrájet pršut, nic víc.


Tak pojďme k hokejové reprezentaci. Jak jste byli spokojení s turnajem Karjala v Helsinkách?
První dva zápasy byly skvělé, hráli jsme dobře. Ani ten třetí jsme neodvedli špatně, hlavně jsme dali šanci klukům z dvacítky. Pomohli jsme tak trenéru Mlejnkovi, ti kluci mohli kvalitně trénovat a zahráli si po dlouhé době zápas. Teď už se dvacítka chystá v Litoměřicích na mistrovství světa na přelomu roku.


Jedním z mladíků, kterým jste dali šanci, byl i šestnáctiletý talent David Jiříček z Plzně. Jak se vám líbil jeho výkon proti Rusku?
Hrál neskutečně sebevědomě. Zapadl výborně. Proti klukům, kteří ty uplynulé týdny netrénovali na ledě vůbec, bylo znát, že Davidovi pomohlo, že jsme s Plzní jezdili na venkovní led v Dobříši. Neměl problém a velkou měrou si řekl o to, aby se s ním počítalo i na světový šampionát dvacetiletých.


Pro vás to byl návrat na lavičku národního týmu v roli asistenta. Jak jste s hlavním koučem Filipem Pešánem a dalším asistentem Martinem Strakou vybírali tým?
Složitě. Nevěděli jsme, které hráče vezmeme, každý den se to měnilo. Nakonec jsme byli rádi i za kluky z dvacítky. Chtěli jsme hráče ze Švýcarska, ti ale spadli do karantény. Nemohli přijet další kluci z Ruska. Dobré bylo, že máme dost hráčů ve Finsku, někteří mohli přijet na kole. (smích) Poskládali jsme to, kluci se k tomu postavili velice dobře. Měli jsme relativně mladý tým s pár mazáky, kteří je vedli.


S novým koučem Pešánem jste si pracovně sedli?
Je důležité, že jsme na stejné lodi a hokej vidíme stejným okem. To je strašně důležité, pak se dělá hlavně na detailech, protože základy jsou dané. Spíš jsme se snažili rychle zapracovat kluky, kteří byli poprvé v nároďáku, aby pochopili, jakým systémem chceme hrát.


Premiéru v roli asistenta si odbyl Martin Straka, jinak generální manažer hokejové Škody. Dával jste mu jako zkušenější v téhle roli nějaké rady?
Malinko nervózní asi Martin byl, vždyť v Plzni nestál na střídačce už dvě sezony. Ale osahal si to, dostal se do toho hned. Ta práce ho hodně bavila, dostal jiný už sám mluví o tom, že na další turnaj, který by měl být v Rusku, se připraví ještě lépe. Už se všichni těšíme.

author image
Plzeň

Publikováno 11. 11.

Sdílet:

Více od Plzeň