Tradiční oslava sklizně obilí Dožínky Plzeňského kraje oživila v neděli 8. září náves obce Dýšina. Díky zachovalé lidové architektuře tu oslavy úrody obilí získaly správný vesnický ráz, jenž se odrazil na náladě účastníků dožínkového průvodu, návštěvníků i pořadatelů. Slavnost byla navíc spojená s oceněním lokálních zemědělců a vyhlášením vítězů soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje 2024, takže v Dýšině bylo nejen co si užít, ale také ochutnat z toho, co s sebou ocenění zemědělci přivezli.
„Dýšina je skutečně moc pěkné místo pro uspořádání dožínek. Navíc jako jedna z prvních po vzniku krajů, získala titul Vesnice roku. Věřím, že si spolu s námi lidé atmosféru této lidové veselice skutečně užili a možná si stejně jako my trošinku nostalgicky připomněli, jaké to asi bylo za starých časů, když se naplnily sýpky, špýchary, stodoly a spíže a lidé nemuseli mít obavu z přežití nadcházející zimy,“ ocenil místo i atmosféru hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták.
„Je to pro nás velká pocta, že si nás Plzeňský kraj pro pořádání této akce vybral. Jsme obec, která má k tradicím a folklóru velmi blízko. Z těchto důvodů jsme vůbec neváhali a nabídku rádi přijali,“ prohlásil starosta obce Jaroslav Egrmajer.
Program byl skutečně bohatý. Návštěvníci se mohli přidat k dožínkovému průvodu, který vyrazil od místní školy na náves pod vedením Souboru písní a tanců Jiskra za doprovodu živé muziky. Měli jedinečnou příležitost vidět ukázky dožínkové vazby, zdobení koní a vozů i ukázky tradičních řemesel. Krojovaná děvčata nabízela k ochutnání sladké koláče a po celou dobu akce rovněž mohli ochutnat či si zakoupit oceněné regionální potraviny. Ani letos nechybělo tradiční předávání dožínkového věnce místní chasou. Převzal ho hejtman Rudolf Špoták symbolicky v roli hospodáře oděný v tradičním lidovém kroji. Děti si užily tvořivé dílny, nafukovací skákací traktor i farmářské aktivity. K vidění tu byla i historická zemědělská technika a hasičský vůz místních dobrovolných hasičů. Někteří využili i příležitost prohlédnout si místní kostel Nejsvětější Trojice a sv. Šimona a Judy ze 14. století. K dobré náladě přispěl pěvecký sbor Gutta z Dýšiny, hudební skupina Václava Žákovce a Soubor písní a tanců Jiskra. Pomyslnou třešničkou na dortu pak byl koncert Petra Kocmana s doprovodnou skupinou PK band.
V rámci programu proběhlo také slavnostní ocenění vítězů v pořadí již 15. ročníku soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje 2024, při němž ceny předávali oceněným hejtman Rudolf Špoták a jeho první náměstek Petr Vanka. Značku Regionální potravina uděluje Ministerstvo zemědělství ČR vždy na 4 roky nejkvalitnějším potravinářským výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích. Vyhlašovatelem a koordinátorem soutěže v Plzeňském kraji je již tradičně společnost Úhlava, o.p.s., která organizačně zajišťuje ceremoniál předávání ocenění i farmářský trh v rámci dožínek.
„Jsme nadšení, že právě v jubilejním ročníku byl o získání této prestižní potravinářské značky největší zájem v celé historii soutěže. Celkem se o ni ucházelo 169 výrobků od 44 výrobců. Většinu z jejich výrobků měli dnes návštěvníci možnost ochutnat. Věřím, že si příležitost okusit tyto báječné dobroty nenechali ujít,“ podotkla Helena Hnojská z obecně prospěšné společnosti Úhlava.