SevEn

Palkovičtí převzali ocenění Vesnice roku na svých tradičních slavnostech


Ve sportovně-společenském areálu v centru Palkovic se konal tradiční Festival dechovky spojený se slavnostmi guláše a piva.
Radim Bača (Nezávislí pro Palkovice a Myslík), starosta Palkovic: “Letos je 9. ročník Festivalu dechovek, gulášových a pivních slavností. Máme to tři v jednom už devátý rok. On by byl 10. ročník, kdyby nebyl covid. Jsme za to rádi, že se to chytlo, protože zkoušeli jsme country, zkoušeli jsme různé folkařské festivaly a vždycky to bylo slabé. Přišlo více účinkujících než diváků a tady na ty dechovky opravdu přijde 1500, skoro 2000 lidí, plus ty guláše a pivo. Tak si myslím, že to je pěkná akce, která má své opodstatnění tady v Palkovicích a na Myslíku. Jezdí tady lidi z Místku, z Frýdku, z okolních vesnic, takže budeme rádi, když v tom bude i po nás někdo pokračovat.”

Zatímco se na podiu střídaly dechovky z celé republiky, týmy kuchařů se snažily uvařit nejlepší guláš, se kterým by zaujaly odbornou porotu.

Jaroslav Maixner, porotce: “Vypozorovali jsme to, že jsou obrovské rozdíly mezi těmi jednotlivými družstvy. Každý má jiný přístup a všichni do toho jsou srdcem. To je super. Favority máme nějaké vybrané, ale nebudeme předbíhat. Slováci jako jednoznačně. Jejich přístup k tomu guláši je úplně fantastický. Sázím na Slováky.”

Slovenské týmy nakonec v soutěži obsadily 1. a 3. místo.

Jaro Hozák, Řezníci z Kotěšové: “My jsme přijeli z Kotěšové, to jsou 4 kilometry od Bytče. Kolega tady v Palkovicích už přes 15 let pracuje, tak nás pozvali, jestli bychom nepřijeli. Jsme tady dvě party, tady vedle jsou Hrobaři z Bytče. Vaříme hovězí guláš z líček. Já jsem vyučený řezník a rád z toho vařím. Do základu dáváme cibuli a uzenou slaninu, na něm se orestovala cibulka. Potom se přidalo maso, ta nakrájená líčka, podusilo se to a udělala se šťávička. My tam dáváme celé brambory na rozvaření, ty změknou, rozmačkáme je na zahuštění a ještě přidáme brambory nakrájené na kostky. Dovaříme, dochutíme a finito.”
Michal Kubala, Hrobaři z Bytče: “My jsme se rozhodli pro dršťkový guláš, který je u nás tradiční a vyhráváme s ním soutěže. Proto jsme to chtěli vyzkoušet i u vás. Já tam hlíva ústřičná a jedna tajná ingredience.”

Letošní ročník byl doplněn o slavnostní předání ocenění v krajském kole soutěže Vesnice roku. Vítězem a postupujícím do národního finále se staly právě Palkovice.

Radim Bača (Nezávislí pro Palkovice a Myslík), starosta Palkovic: “Dneska je to hodně nervóznější, protože čekáme na vyhlašování výsledku Vesnice roku. My teda víme, že jsme to vyhráli, to už víme a proto to i pořádáme to vyhlašování. Ale je to nervózní kvůli tomu, že chceme ať to dopadne dobře, ať je ta komise a ti lidé, kteří přijeli tady do Palkovic z celé České republiky, aby byli spokojení. Ať vidí, že tady se dobře opravdu žije a že to umíme dělat takové větší akce, že jsme nachystaní i dobře bojovat v celorepublikovém kole o Vesnici roku celé České republiky. Budeme se chystat na celorepublikovou soutěž Vesnice roku, která proběhne u nás v Palkovicích 6. září s největší pravděpodobností v pátek, což je příjemný termín pro nás. Budeme se 4 hodiny prezentovat lidmi. To je to nejdůležitější. Protože ty baráky jsou a za chvíli musí být, ale ti lidi jsou tady teď a jsou nenahraditelní v podstatě, i když se říká, že jsou všichni nahraditelní, ale nejsou, protože každý ten člověk má svojí jakousi identitu. A když udělám 10 telefonátů a přijde mi na tu akci tisíc lidí, podpořit nás v té soutěži, jako tady přišlo toho 3. června. Opravdu jsme obvolali 10 kamarádů a bylo tady skoro 800 občanů, a to bylo v pondělí v poledne. Takže v ten pátek odpoledne si myslíme, že nás tady bude opravdu hodně a že uděláme zase takový nějaký festiválek, kde ukážeme včelaře, hasiče, myslivce, enduristy, zahrádkáře, zkrátka všech našich 28 spolků.”

Sdílet:

Více od Libor Běčák