Až budete někdy procházet Celetnou ulicí v Praze na Starém městě, zastavte se v Muzeu Čokolády. Její výrobu tam sice neuvidíte, rozhodně ale zažijete nejsladší hodinu dějepisu.
První civilizace, které tak s kakaem přišly do styku byli třeba Mayové nebo Aztékové. K čokoládě, tak jak ji známe dnes, to ale mělo ještě hodně daleko. Starověké kultury si totiž kakao často spojovali s božstvem.
V Evropě se pak vzácné kakao stalo módní záležitostí na bohatých šlechtických dvorech. Ovlivňovalo módu, nábytek, ale třeba i porcelán.
Čokoláda jako horký nápoj se šířila po celé Evropě až do průmyslové revoluce, která přinesla inovace v jejím zpracování. Díky strojům tak začala poprvé expandovat i jako tabulka sladké pevné hmoty. V této podobě ji pak pomohli rozšířit američtí vojáci na konci II. Světové války.
V muzeu to ale není jen o historii. Zabavit se tady můžete třeba interaktivními úkoly nebo se zastavit v čokoládové dílně a sledovat, jak se vyrábí pravé belgické pralinky.